Mazelenuitbraak in onze regio

Mazelenuitbraak in onze regio

26 maart 2024  

Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte. Mensen krijgen het door een virus. De meeste kinderen in Nederland worden gevaccineerd tegen mazelen. Kinderen krijgen de BMR-vaccinatie aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. Dit vaccin beschermt tegen de bof, mazelen en rode hond. Daardoor komt de ziekte in Nederland niet veel meer voor.

Zowel in landen om ons heen, als in Nederland, daalt de vaccinatiegraad waardoor mazelen zich makkelijker kan verspreiden. Denk je dat jij of jouw kind mazelen heeft? Blijf thuis. Kijk voor algemene adviezen op Thuisarts.nl en bel je eigen huisarts voor advies.

Mazelen in de media

De afgelopen tijd heeft GGD Brabant-Zuidoost verschillende meldingen ontvangen van mazelen in Eindhoven en omgeving. Het gaat om ongevaccineerde kinderen met een gemiddelde leeftijd van 5 jaar.

Mazelen voorkomen

GGD Brabant-Zuidoost adviseert mensen die ongevaccineerd zijn en klachten zoals koorts én huiduitslag ontwikkelen, om thuis te blijven en telefonisch contact op te nemen met de huisarts.

We adviseren ongevaccineerde kinderen te laten vaccineren via het Rijksvaccinatieprogramma. Op dit moment kunnen kinderen onder de 14 maanden niet gevaccineerd worden. We adviseren daarom voor deze kinderen om voorzichtig te zijn in contact met mensen met klachten.